voor wie en wat doet het?

voetreflexologie kennismaking op gezondheidsbeurs

Geschiedenis:

Deze methode  van voetreflexmassage heeft een lange en oude historiek van natuurlijke gezondheidszorg.

Misschien wel al zo oud als de mensheid zelf.+- 5000jaar geleden in India en China werden al mensen behandeld door en /of drukpuntmassage op bepaalde lichaamsdelen waaronder de voeten.ook zijn er afbeeldingen terug gevonden in het oude Egypte  zo een 4200 jaar oud in de graftombes van een arts uit Sakkara waarop een behandeling met de vingers op de voeten voorkwam.ook bij verschillende indianenstammen behandelde  men de ziekte door de voeten te masseren en de handen  op de reflexzones. rond 1580 kwam dit over naar Midden-Europa Er werden overeenkomstige methoden beschreven door de artsen Adamus,A'tatis en Ball. De meest recente ontwikkeling  kwam er door de Amerikaanse Arts Dr Fitzgerald 1942 hij was op de hoogte van de volksgezondheids geneeskunst en toepassingen van de indianen en bracht deze over in zijn eigen praktijk . Hij ontdekte zelf dat bepaalde toepassingen op de voeten en of handen van zijn klanten de organen beter deden functioneren ,pijn verzachten en zelfs doen verdwijnen. Hij legde al vlug het verband met bepaalde zones op de voeten die reflecteerden met bepaalde organen (reflexpunten) dr Riley werkte  zijn therapie dan ook verder uit  en ontwikkelde een eigen methode .Hij was de leermeester van Eunice Ingham die de zone-therapie verder in kaart gebracht heeft.Ze ontwikkelde een speciale handgreeptechniek die de suikerkristallen of urinezuurkristallen ophopingen van radicalen op de orgeenpunten fijnwreef zie de laatste boeken van 1979 "voetpad tot het lichaam" Daarna nam Carter het over . Zo kwam dit al vlug naar europa eerst Engeland door Dr Bayly en daarna DuitslandHanne Marquardt die nog steeds aktief is en waarbij workshops gevolgd. Ze is ook al verschillende malen op bezoek geweest in België in onze beroepsvereniging BEVO waar ze al verschillende opleidingen gegeven heeft. Zelf ben ik ook aangesloten bij Bevo herkende Belgische Beroepsvereniging der Voetreflexologen.Voetreflex is van toepassing voor jong en oud .

 

Wat is voetreflexologie?

Onze organen en zenuwen van ons lichaam zijn terug te vinden op bepaalde gebieden van onze voeten en handen dit noemt men de ( reflexpunten de weerspiegeling )Door op de voeten deze pijnlijke punten die in verbinding staan met dat orgaan en of lichaamsdeel te masseren of te triggeren kunnen we dat orgaan of de bloeddoorstroming en circulatie verbeteren en bevorderen.

De praktijk heeft al bewezen dat duizenden jaren toepassingen tot resultaten geleid heeft en dat voetreflex helpt.Er treed dan ook een verbetering op van de doorbloeding van de organen.Het gaat nog veel dieper zowel emotioneel,mentaal en geestelijk beïnvloed het de mens zowel therapeutisch als ontspannend daarmee worden de genezingsprocessen effectief geschapen . We kunnen zelf onze voeten masseren maar het is doeltreffender als je het door een ander laat doen.De handreflexpunten worden vaker gebruikt bij het zelf masseren daar dit makkelijker bereikbaar is.De voeten zijn dan ook onze steun en contact en zijn ook veel gevoelliger en effectiever.De beste resultaten zijn er als we goed druk zetten. In de oertijd werden onze voeten van nature gemasseerd door blootsvoets rond te lopen en zo regelmatig door op steentjes contact te hebben met die bepaalde zones reflexpunten. Eens het schoeisel is uitgevonden zijn dan ook de problemen op gekomen.

Alles werdt netjes ingepakt en we hadden geen contact meer met onze aarde. Vandaar dat aarden ook zo belangrijk is zowel voor klant als voor therapeut.

Later hebben ze bij de chinezen dan ook de kloppers op de markt gebracht met al die nopjes op waardoor de voeten ontspannen en geprikkeld werden. Zie maar eens hoe deugd het kan doen om na een lastige dag uw schoenen uit te spelen en blootvoets rond te lopen . ook kleine kinderen doen dit wel regelmatig een natuurlijk instinkt.

Het kan toegepast worden op gezonde mensen ter ontspanning als bij mensen met bepaalde problemen zoals vb:slechte doorbloeding,blokkades,stofwissselingsproblemen,migraine,reflux,constipatie,vermoeidheid,pijnen,emotionele problemen,verdriet, slaapproblemen;maagklachten,spijsverteringsproblemen,diabetici,muco,allergieen,rugproblemen,vruchtbaarheidsproblemen,depressie en noem maar op . Er wordt zowel op mentaal vlak als op lichaamlijk vlak gewerkt soms komen ook de emoties van jaren los.De blokkades worden opgeheven .De afvalstoffen worden afgevoerd via de nieren ook hormonaal draagt het zijn steentje bij. Na een behandeling hoor ik vaak van de klant dat het zalig was en dat ze op wolken of op boter lopen.

Denk maar eens hoe zalig een baby het vindt als de mama bij huilbuien of buikpijn zachtjes de voeten masseert en tot rust komt, ze genieten er van en zo is dat bij ons ook.

Wanneer past men het best niet toe: wanneer men koorts heeft en of open wonden heeft,besmettelijke ziekten,bij kanker worden de lymfevaten niet mee gemasseerd ter voorkoming van eventuele uitzaaiingen,bij zwangerschap werdt vroeger niet gemasseerd maar tegenwoordig wel  enkel naar het lichaam toe om geen vroegtijdige contracties op te wekken. Ook worden de eierstokken en de baarmoeder dan niet gestimuleert.Bij trombozes wordt ook niet gemasseerd. Bij een eerste behandeling neemt men alle punten mee maar bij behandelende sessies wordt dieper op het probleem gewerkt . Je moet het een beetje bekijken als kiné losmaken ,behandelen,opbouwen,en af en toe eens onderhouden. IK heb klanten die een oh zo zalig gevoel hebben ook al is de behandeling eigenlijk niet meer nodig maar af en toe terug komen omdat dit een verwenning is alsof ze een dagje naar de kapper gaan of naar een wellness. Ze willen dat ontspannende moment af en toe opnieuw beleven.Uw voeten zijn in goede handen!

Ook bij kinderen helpt het soms bij bedwateren en reflux.